Biskupi upozoravaju na smanjenje broja katolika

2008-10-03 00:04

14.07.2008. | 16:46

Biskupi upozoravaju na smanjenje broja katolika

Biskupi Bosne i Hercegovine izrazili su zabrinutost stalnim smanjenjem broja katolika koji žive u toj zemlji te upozorili kako se taj trend neće moći zaustaviti ne bude li dovoljno političke spremnosti da se katoličkim vjernicima pomogne u rješavanju problema s kojima e svakodnevno susreću, prenio je u ponedjeljak vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zaključke redovitog zasjedanja Biskupske konferencije BiH održanog u Banja Luci.

Kardinal Puljić je istaknuo kako je smanjenje broja katoličkih vjernika uvjetovano brojnim poteškoćama poput izostanka jednakopravnosti, problema pri povratku prognanika i problema pri nalaženju posla.

Banjolučki biskup Franjo Komarica ilustrirao je navode kardinala Puljića podatkom kako je samo u njegovoj biskupiji broj vjernika u odnosu na 2007. godinu smanjen za 500.

Kardinal Puljić je kazao kako očekuje da političari u BiH nađu načina pomoći u rješavanju problema običnih ljudi te da će to tražiti i od predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika.

"Vrlo je važno da razgovorima pokušamo pronaći rješenja", kazao je vrhbosanski nadsbiskup.

Biskup Komarica prenio je novinarima kako je zasjedanje Biskupske konferencije potenciralo i problem smanjenja nataliteta u BiH i to među sva tri naroda.

Biskupska konferencija BiH raspravljala je i o pripremama za predstojeće općinske izbore u toj zemlji pri čemu su katolici još jednom pozvani da u njima svakako sudjeluju.

SD

—————

Natrag