Oživio pokojnika

2008-07-20 23:38

2008-07-20 23:24

20.07.2008. | 21:39

Domišljati snimatelj: oživio pokojnika zbog rodbine i mirovine

‘I šta ti se sviđa snimka s ćaćina pokopa?’ pita fotograf Joko sutradan pokojnikova sina. ‘Lipo, nema šta, a najviše me se dojmilo kad sam vidio da pokojni ćaća sam sebe nosi do grobnice’, odgovori ovaj

 

 
Arhiv / CROPIX
Jedan je duvanjski snimatelj svatova i pokopa zaista imao golemi peh. Iscurila mu je baterija na kameri usred pokopa umirovljenoga gastarbajtera Jakiše. No to bi bio manji problem da ga snimatelj, kojega ćemo nazvati Joko, nije pokušao riješiti na svoj način. Naime, on se sjetio da je prije nekoliko dana u istom selu snimao pokop, gdje mu je u montaži ostalo mnogo sirova materijala. Pa se Joko dosjetio taj materijal umontirati u novi CD s novog pokopa.

Računao je sasvim ispravno da su u selima uvijek isti ljudi na pokopu, isto groblje, ista panorama sela..., samo je drugi pokojnik. A on se svakako ne vidi iz kovčega. Uostalom, imao je snimku Jakišina kovčega i njegove smrtovnice. I predao Joko taj smontirani CD sinu pokojnika, naplatio po određenoj tarifi s preporukom da ga ovaj pregleda.

 - I šta ti se sviđa snimka s ćaćina pokopa?, pita Joko sutradan pokojnikova sina.

 - Lipo, nema šta, a najviše me se dojmilo kad sam vidio da pokojni ćaća sam sebe nosi do grobnice.

Eno ga, uskrsnuo

Slučaj je htio da je pokojnik s prvog pokopa bio Jakišin rodijak, kojega je do groba, među ostalima, nosio i spomenuti Jakiša, glavni junak drugog pokopa, koji je nenadno preminuo nekoliko dana kasnije. A pošto ga Joko nije poznavao, to je imao peh da umontira i taj lažni kadar. Kako bi sačuvao svoj dobar glas, Joko je pokušao vratiti novce Jakišinu sinu, te za sve vremena izbrisati kadar u kojemu se vidi kako pokojnik nosi vlastiti mrtvački kovčeg.

 - Ni govora, uzvratio je Jakišin sin. Znaš kako se mater iznenadila i obradovala kad je vidila živa ćaću na njegovu pokopu. Eno ga, uskrsno, radosno je zakukala. A ni meni nije mrsko. Nego, bi li to moga bit dokazni matrijal za Švabe da nam i dalje šalju njegovu rentu?

Ova anegdota uveseljava ovog ljeta sve Duvnjake, o njoj se priča na dernecima, kafićima i kućnim sijelima, a gastarbajteri koji su ovamo stigli već su je prenijeli svojim rodijacima i susjedima diljem svijeta. Iz Australije se znatiželjno interesiraju za imena glavnih junaka ove priče.

Tek mudri pesimisti pokušavaju u toj priči naći neki dublji, preneseni smisao i političku aluziju. Pa rodijak Mate mudrijaši kako BiH sliči Jakišinu pokopu. I ona nosi vlastiti kovčeg na groblje.

SD

—————

Natrag