Hrvati postaju manjina u BiH

2008-10-03 00:48
Hrvati u BiH postaju manjina

Denis Latin je mudar novinar koji znade da su Hrvati u BiH, posebice Hercegovci, najintrigantnija tema. Pa je tu temu opet, po tko zna koji put, obradio u svojoj “Latinici”.

I dok je u ranijim emisijama pokušavao dokazati da među beha Hrvatima, pa čak i među Hercegovcima, ima poštenih i čestitih ljudi, ovaj put se dokazivalo da je (zamislite!) većina takvih.

Čak je i Predrag Matvejević, koji je pričao samo o sebi i svome mučeništvu, na kraju priznao da je u toj emisiji mnogo naučio od mudrog filozofa Nine Raspudića i hrabrog novinara i književnika Josipa Milića koji ustvrdiše da je Daytonski ustav samo struga kroz koju cure Hrvati iz BiH i za što su krivi ne samo lokalni političari, već još i hrvatski čelnici iz Zagreba koji njima manipuliraju.

‘Čišćenje’ Federacije

Pa spomenuše da je Posavina prodana za istočnu Slavoniju, a Herceg-Bosna za Krajinu. A kratkovidna hrvatska politika ne vidi da su Srbi uzeli pola države etnički očišćene i da je na djelu, kao što kaza dr. Marko Tadić, neviđeno mirnodopsko čišćenje Federacije od Hrvata koji su uvijek preglasani u Vladi od većinskih Bošnjaka.

Ovih sam dana bio u Neumu kod rođaka Ante, kojega su prognali iz Otesa kraj Ilidže, hrvatskog i najuređenijeg naselja koje su Sarajlije zvali mali Rim. Njihov zahtjev za izgradnjom katoličke crkve bio je sustavno odbijan.

Danas tu ne živi tek nekoliko Hrvata, a džamija je proljetos niknula ispred rodijakove kuće. A mostarski hodža Smajić najavljuje izgradnju džamije u Neumu, gdje Bošnjaci kupuju kuće i stanove, ne pitajući za cijenu.

Budimo pošteni, bošnjački političari koriste aktualno stanje, pa nametnutim zakonima “osvajaju” područja na kojima nikada nisu živjeli. A pod prijetnjom Harisa Silajdžića, da će se do 2012. godine moći imati samo jedno državljanstvo, Hrvati nalaze utočište u Hrvatskoj.

I sele po osnovi dvojnog državljanstva. Hrvatske vlasti okreću glavu od tog problema, nesvjesne da će Hrvati u BiH spasti ispod 12 posto stanovništva, što znači da će izgubiti status konstitutivnog naroda i dospjeti u status nacionalne manjine.

Zabrana glasovanja

A ipak, gledateljstvo HRT-a glasuje da se zabrani Hrvatima iz BiH hrvatsko državljanstvo i glasovanje na izborima u RH. Oprosti im, Bože, što ne razumiju. Jer, strateški je interes Hrvatske da Hrvati ostanu u BiH. Ako budu prisiljeni, oni će seliti u Zagreb, Split, Osijek... I eto ti još većih problema.

Petar Miloš - Slobodna Dalmacija

—————

Natrag