Knjiga o Svetom Josipu

2012-03-13 23:17

Knjiga dr. Josipa Beljana prvo je djelo na hrvatskome jeziku u kojem su cjelovito prikazani život i lik sv. Josipa te njegovo štovanje u Crkvi.
Prvi dio knjige: život svetoga Josipa - romansirana je povijest sv. Josipa, koja slijedi biblijska mjesta i događaje kako su nam ona zapisana u Novom zavjetu, koji su se stvarno dogodili i u kojima je sv. Josip izravno sudjelovao.

                                                  
Drugi dio: lik svetoga Josipa - portretiran na znanstveno utemeljen način prema iskazima Svetoga pisma i teologije i s posebnim osvrtom na apokrife koji su utjecali na stvaranje Josipova lika, i u teologiji i u štovanju, a koji u mnogočemu nema uporište u Bibliji.
Treći dio: štovanje svetoga Josipa - prikazuje se razvoj njegova štovanja u istočnoj i u zapadnoj Crkvi te prikaz njegova štovanja u Hrvatskoj u kojem je autor posebno istaknuo činjenicu koja najbolje govori o tome koliko je i kakvo je bilo štovanje sv. Josipa u hrvatskom narodu kad ga je godine 1687. Hrvatski sabor proglasio zaštitnikom Domovine: »posebnim zaštitnikom Kraljevine Hrvatske«.
Ovom će knjigom svaka kršćanska obitelj moći pobliže upoznati sv. Josipa: zaštitnika obitelji, zaštitnika Crkve i zaštitnika Hrvatske... Božjeg izabranika, Marijina zaručnika i Isusova poočima... i to ne samo tekstom nego i iz brojnih umjetničkih prikaza sv. Josipa, iz katedrala, crkava, kapela i samostana diljem Hrvatske, koji se donose u fotografskom prilogu knjige.

Knjigu možete nabaviti na:https://www.verbum.hr/knjige/autor-beljan-josip/

Josip Beljan rođen je 1944. u Dobrićima kod Tomislavgrada. Teologiju je studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i Teološkom fakultetu u Innsbrucku. Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 27. lipnja 1971. u Zagrebu .Godine 1978. odlazi u Rim gdje je radio kao urednik i spiker za hrvatski program Radio Vatikana. Doktorirao je 1989. na Papinskom sveučilištu "Antonianum" u Rimu te je na Teološkom institutu u Mostaru bio profesor pastoralne teologije i član uredništva biskupijskoga lista "Crkva na kamenu". Nakon višegodišnje pastoralne službe u nadbiskupiji Freiburg preuzima službu vojnog kapelana na Hrvatskome vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu, a i pastoralni je suradnik u župi Uznesenja BDM u zagrebačkoj župi Stenjevec I.


 

 

—————

Natrag