Nezaposlenost

2009-01-13 22:34

U 2009. godinu tomislavgradska je općina ušla s 2.665 nezaposlenih. Prema podacima koje smo dobili iz tomislavgradske ispostave Zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih u odnosu na godinu ranije smanjen je za 346 osoba.  Od toga broja, 167 osoba je zasnovalo radni odnos, dok su preostali s evidencije Zavoda brisani zbog neredovitoga javljanja. Na evidenciji je i dalje najviše KV radnika, njih 1087, dok je polukvalificiranih osoba prijavljeno 16. Kad su u pitanju srednjoškolci i to oni s četverogodišnjom stručnom spremom, na Zavodu je evidentirano 611 osoba, s osnovnom školom je 780, dok 8 osoba nema završenu osnovnu školu.

Nezaposlenih s visokom stručnom spremom je 68, dok je s  višom školskom spremom prijavljeno 95 osoba. Među visokoobrazovanima je trenutno najviše osoba pedagoške struke, a u posljednje vrijeme povećan je broj nezaposlenih ekonomista i pravnika. Zanimljivo je spomenuti da na Zavodu nema prijavljenih liječnika, diplomiranih inženjera elekrtotehnike, građevine i geodezije, kao ni diplomiranih psiholga, defektologa i logopeda. Što se tiče prosvjete, u Tomislavgradu su i dalje deficitarna zanimanja profesora matematike i fizike, te stranih jezika. 

Kada je pak riječ o nezaposlenim razvojačenim braniteljima koji ostvaruju pravo na mjesečnu novčanu naknadu od 165,53 KM, na tomislavgradski Zavod za zapošljavanje, početkom ove godine bilo je prijavljeno 735 osoba, što je za 220 manje u odnosu na godinu ranije. Većina od njih redovitom je procedurom izgubila pravo na naknadu, jedan broj našao je posao u Hrvatskoj ili u BiH, dok je 15 branitelja preminulo.

Inače,  tijekom 2008. godine na tomislavgradski Zavod za zapošljavanje nanovo je prijavljeno  ukupno 519 osoba različitih zanimanja.

 

Radio Tomislavgrad

—————

Natrag