Buško jezero proglašeno svjestkom baštinom

2009-06-05 00:55

PRIZNANJA

Buško jezero proglašeno svjetskom baštinom

Autor/izvor: Siniša Malus

Tomislavgrad/Livno - Prema informacijama iz resornog ministarstva stanište je nekoliko tisuća vrsta močvarnih ptica i endemske vrste slatkovodne ribe koju u ovom dijelu BiH zovu podbila, te drugim vrstama ribe i rakovima.

Fondacija “Euronatur” proglasila je Buško jezero, najvećom umjetnom hidroakumulacijom u Europi i svjetskom  prirodnom baštinom, potvrđeno je medijima iz resornog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Livanjskog kantona. Iako ova vijest zvuči impresivno, treba naglasiti da je Buško jezero smatrano najvećom umjetnom akumulacijom u Europi do 1990. godine. Radovi na izgradnji ovog hidroakumulacijskog diva počeli su 1967. godine. Cilj je bio navodnjavanje visoravni, ostalog dijela Livanjskog polja, te povećanje uspješnosti uzgoja bilja te razvoj stočarstva. Naravno, glavni cilj je stvoriti veliku akumulaciju vode koja će služiti kao rezerva hidroelektrani Orlovac (Sinj) u slučaju manjka vode za ljetnih suša. Jezero je dovršeno 1974. godine i iste godine je pušteno u rad.

 No, nedavno održanom okruglom stolu, u Livnu, u saradnji s fondacijama “Euronatur” i WWF “MedPro”, brojni domaći i inozemni investitori zainteresirani za ulaganja u Buško jezero. A potencijalni ulagači najavili dolazak krajem travnja kada će predstaviti konkretne projekte vezane za ovu hidroakumulaciju. Buško jezero zauzima površinu od 57,7 kvadratnih kilometara, od čega dvije trećine pripadaju općini Tomislavgrad, a jedna općini Livno.

—————

Natrag