Kulturna manifestacija

2008-07-29 22:09

 
 
23.10.2007.

Otvoren Tjedan Hrvata iz BiH
Tekst: Željka Lešić; Fotografije: Žorži Paro

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH u atriju Muzeja Mimara 22. listopada svečano je otvorena kulturna manifestacija Tjedan Hrvata iz BiH. Tradicionalna Matičina manifestacija održava se već trinaesti put zaredom, a ove je godine posvećen Hrvatima u BiH. Održava se od 22. do 26 listopada. «Cilj manifestacije je javnosti u RH pokazati reprezentativne uzorke kulturnih ostvarenja Hrvata koji žive izvan granica RH u europskim zemljama kao pripadnici naših autohtonih manjina i pripadnici hrvatskoga naroda u BiH. Životni putovi su možda različiti, ali ne zaboravljamo da svi imamo zajednički cilj, a to je održati hrvatski identitet», naglasila je u pozdravnom slovu ravnateljica HMI, Katarina Fuček.
U ime pokrovitelja, Vlade RH, mnogobrojne nazočne pozdravila je potpredsjednica Vlade RH, Jadranka Kosor, koja je, između ostaloga, naglasila kako je Hrvatska domovina Hrvatima, ma gdje god oni bili, te kako Vlada RH nizom programa skrbi o Hrvatima u BiH. Tom je prigodom u nazočnosti mnogih gostiju i uglednika, kao što su veleposlanik BiH u RH, Aleksandar Dragičević, Davor Čordaš, potpredsjednik Republike Srpske, Vladimir Lončarević, pomoćnik savjetnika predsjednika RH za pitanja političkog sustava, Zdenka Babić Petričević, saborska zastupnica i predsjednica Odbora za iseljeništvo, Mirjana Bohanec Vidović, pomoćnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, Srećko Šestan, pomoćnik ministra kulture, Franjo Arapović, saborski zastupnik, o. Jakov Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije i drugi, Tjedan proglasila otvorenim. Otac Mamić je tom prigodom potpredsjednici Kosor uručio plaketu u znak zahvalnosti Vladi RH na skrbi o Hrvatima u BiH.
Na svečanosti je održana revija tradicijske odjeće i nakita Hrvata BiH-iz zbirke samostana i Duhovnog centra «Karmel sv. Ilije», Buško blato, Tomislavgrad. Autor revije je o. Zvonko Martić, a reviju su nosili : Sandra Bagarić, Ivo Gregurević, Ivana Lušić, Zrinka Turalija, Vlado Šola, Slavko Goluža, Matija Vujica, Jozo Ćurić, Ivan Mikulić i drugi, kao i grupa plesača iz BiH. Glazbena pratnja dojmljivoj reviji bili su svirači na starinskim tradicionalnim glazbalima. Svečanost je vodila izvrsna radijska voditeljica i urednica Sonja Šarunić.
Tijekom manifestacije javnosti će biti predstavljeno 11 raznovrsnih priredbi iz područja tradicijske kulture, od književnosti, likovne i kazališne umjetnosti pa sve do glazbe, filma i religijske kulture, kao i multimedijsko predstavljanje najznačajnijh institucija u kulturi i obrazovanju hrvatskog naroda u BiH. U Tjednu će sudjelovati impozantan broj izvođača, gotovo koji će javnost upoznati s prošlošću i sadašnjošću Hrvata u BiH.

Katarina Fuček, ravnateljica HMI prilikom pozdravnog slova na otvorenju «Tjedna Hrvata iz Bih» u Muzeju Mimara
 
U ime pokrovitelja, Vlade RH, «Tjedna Hrvata iz BiH» je otvorila gđa. Jadranka Kosor
Brojni uzvanici i gosti u Muzeju Mimara
 
Otac Jakov Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije «Sv. Oca Josipa» dodijelio je zahvalnicu Jadranki Kosor za pomoć kojom je Vlada pomogla nabavku nošnji iz zapadne Bosne
Reviju tradicijske odjeće i nakita Hrvata Bosne i Hercegovine koja pripada zbirci Samostana i Duhovnog centra «Karmel sv. Ilije» iz Buškog jezera, pokraj Tomislavgrada, započela je izlaskom svirača na šargiji i violini …
 
… a potom su Reviju tradicijske odjeće i nakita Hrvata iz BiH nosili mnogi poznati: glumac Ivo Gregurević …
… Mara Cikoja iz sela Korita …
 
… urednik na HRT-u, Jozo Ćurić …
… operna pjevačica Sandra Bagarić i saborski zastupnik dr. Ivan Bagarić …
 
… ugledna estradna umjetnica i modna kreatorica Matija Vujica …
… djevojka u nošnji iz sela Kralja izrađena 1960., …
 
… na starim instrumentima svirali su Milan Begić, Tomislav Kovač Strukić i Marica Filipović …
… a potom također na oduševljenje nazočne publike …
 
… i ženska pjevačka skupina HKUD-a «Stožer» iz Kupresa.
Između inih, predstavljena je i djevojačka nošnja iz Glamoča …
 
… mušku nošnju iz Kupresa nosio je ugledni estradni umjetnik i skladatelj Zrinko Tutić …
… po svojoj želji nošnju iz zapadne Hercegovine nosio je pjevač Ivan Mikulić …
 
… reviju je nosila i Ivana Lušić, ravnateljica «Lada» …
… nazočne je posebno dojmila djevojačka nošnja iz Ivanjske kraj Banja Luke koja se 2004. u Kini okitila titulom najljepše na svijetu …
 
… naši «zlatni rukometaši» Vlado Šola …
… i Slavko Goluža, …
 
… te na kraju Marijana Mikulić i Tomislav Kovač Strukić.
Svi sudionici Revije tradicijske odjeće i nakita Hrvata Bosne i Hercegovine …
 
… kojima su se na kraju pridružili ravnateljica HMI Katarina Fuček, o. Zvonko Martić i potpredsjednica Vlade RH Jadranka Kosor.

 

—————

Natrag