Grabovica

Selo Grabovica se spominje u oba popisa iz 1843. i 1768.Godine 1743. imalo je 330 članova u 30 obitelji,1768. imalo je 18 obitelji sa 277 članova.Sastoji se od Gornje i Donje Grabovice i zaseoka Naklo.Toponim Grabovica dolazi od riječi „grab“.Naklo  bi se moglo izvesti od obronka brda,koji se naglim ili blagim naklonima spušta u dolinu.Gornja Grabovica skoncentrirala se oko 700 m od prometnice Tomislavgrad-Split na blagim padinama Midene.Donja je smještena oko same prometnice, kao i zaselak Naklo.U selu ima 15 prezimena (plemena).To su: Ivančić, Šarić ,Crnković ,Alagušić, Šola ,Ivanda ,    Sučić; Kotarac, Beljan; Gadža; Ćurković, Franjić, Vatrov i Krolo.

Pogled na Buško jezero

 

           U Grabovici uz groblje Gromilu postoji i groblje koje se zove Malo groblje ili Mjesno groblje u Grabovici.Osnovano je početkom 20 stoljeća.U Grabovici je djelovala i škola 1908. u kojoj su djecu učili franjevci.Na području Rovine sagrađena je 1938.nova škola koja i danas djeluje.Obnovljena je 1980. zalaganjem općine Duvno i Mjesne zajednice Grabovica.

 

           U Naklu se nalazi stara nekropola (iz 12/13.st) sa nekoliko stećaka na kojima se još mogu vidjeti urezani znakovi.Malo dalje od nekropole mogu se vidjeti stara grobišta zarasla u šumi i travi.Nad grobovima se nalaze križevi i stećci različitih oblika i s različitim ukrasima.Niže tih grobova vide se ostaci naselja.Po pučkoj predaji u Naklu su izginuli neki svatovi u bici s Turcima.Tu su i pokopani.

 

          U Donjoj Grabovici na području zvanom Rovine nalazi se župna crkva s dvoranom i župnim stanom.Nedaleko od crkve je osnovna škola.

 


Crkva sv.Ante danas i slikana 1960. prije žbukanja

Dvorana za vjeronauk

  Župni ured

 

Kapelica i mjesno groblje u Donjoj Grabovici

Izvor Ilija Drmić "Župa Grabovica kroz 150 godina 1831-1981"Kršćanska Sadašnjost,Zagreb 1981.


 



Naklo

Naklo ,stećci i gromile

Naklo ,stećci i gromile
Uz samu prometnicu Tomislavgrad-Split uz obalu Buškog jezera,smjestio se zaselak sela Grabovice: Naklo. Toponim Naklo bi se moglo izvesti od obronka brda,koji se naglim ili blagim naklonima spušta u dolinu .Više

—————


Grabovica

Grabovica u Opširnom popisu kliškog sandžaka iz 1550.

Grabovica u Opširnom popisu kliškog sandžaka iz 1550.
Povodom proslave sv. Antuna Padovanskog  zaštitnika naše župe 13.lipnja 2010.,evo par riječi o selu Grabovici,selu po kojem je župa dobila ime davne 1831. godine,znači prije 179 godina. Slijedeće 2011.župa Grabovica proslavit će 180 godina od svog osnutka.Više

—————